Monday, June 3, 2013

MEREKA DATANG KE TANAH MELAYU NAIK TONGKANG BURUK, KINI KE JALANAN NAK JATUHKAN KERAJAAN!

Kedatangan orang-orang Cina ke Pulau Pinang dan Tanah Melayu amnya adalah kerana tujuan ekonomi. Hal ini pernah dilaporkan oleh Francis Light pada tahun 1794 bahawa "a poor labourer will work with double labour toacquire two or three dollars to remit to China". (Logan)

Oleh kerana tujuan kedatangan ialah untuk mencari kekayaan maka 90% daripada imigran Cina Pulau Pinang terdiri dari kaum lelaki. Mereka tidak merancang untuk tinggal tetap di Pulau Pinang. Kedatangan golongan saudagar adalah untuk berniaga dan bertukar barangan China seperti kain sutera dengan hasil-hasil tempatan seperti bahan-bahan mentah. Mereka tidak menghadapi banyak masalah.

Mereka datang dengan bayaran sendiri dan tongkang yang dinaiki adalah lebih baik dari rongkang yang dinaiki oleh golongan buruh. 

Golongan buruh pula merupakan golongan yang paling ramai dan selalunya menghadapi masalah. Dianggarkan setiap sepuluh orang yang datang tujuh daripada mereka terdiri dari  buruh. (Wong Yuo).

Kedatangan buruh-buruh Cina ini pula terbahagi kepada dua iaitu secara berhutang yang digelar sistem kredit tiket dan bayaran secara tunai. Kebanyakan buruh-buruh Cina ini datang secara sistem kredit tiket dan mereka dikenali sebagai "sinkheh". Sistem ini diperkenalkan oleh British pada tahun 1823. (Logan)

KONGSI-KONGSI GELAP CINA
Dengan cara ini seorang agen di negera China dilanti oleh saudagar Cina Pulau Pinang yang biasanya juga merupakan ketua-ketua kongsi gelap untuk menarik bakal penghijrah Cina. Buruh-buruh Cina yang datang selalunya terikat dengan kumpulkan kongsi gelap kerana peluang untuk mendapatkan pekerjaan terletak di tangan kongsdi-kongsi gelap. (Li Dun Jen)

Agen-agen ini akan dibayar seringgit bagi setiap pekerja yang dapat diambilnya. Agen-agen yang menjadi orang tengah ini selalunya akan merampas wang yang ditawarkan kepada pekerja ini. Ini menyebabkan pekerja yang miskin bertambah miskin.


TONGKANG BURUK
Golongan buruh ini mengalami penderitaan dan cabaran bukan sahaja di negeri Pulau Pinang tetapi juga semasa perjalanan mereka ke Pulau Pinang dan semasa penetapan mereka di Pulau Pinang. Perjalanan mereka dari negara China disifatkan Victor Purcell sebagai mengerikan. Semasa angin kencang, penumpang-penumpang terpaksa berselindung di balik dinding-dinding.(Purcell)

Mengikut Hugh Clifford, seorang pegawai British, kekotoran tongkang telah menyebabkan merebaknya penyakit Kolera.(Purcell)

Tongkang yang dinaiki mereka adalah buruk dan mengambil masa 30 hari untuk tiba di Pulau Pinang. Kebanyakan mereka datang pada bulan Jun dan Oktober semasa Monsun Barat Daya. Pada pertengahan abad ke-19, terdapat 2000 hingga 3000 sinkheh yang datang secara "selling of piglets" atau "pig business" ke Pulau Pinang setiap tahun. (Mereka digelar 'piglets' kerana 'tocang' mereka dianggap menyerupai seekor babi. Baca Blyte, The Impact of Chinese Secret Soicieties in Malaya).

(Artikel di atas sebahagian daripada tulisan saudara Yap Siew Khim)

KINI MEREKA NAK JATUHKAN KERAJAAN DI JALANAN
Selepas menikmati kesenangan di Tanah Melayu, bukan lagi naik Tongkang buruk, selepas memperolehi kekayaan di Tanah Melayu bukan lagi kemiskinan dan penyakit, selepas diberi hak mengundi dan kini memerintah di Tanah Melayu, mereka kini turun beramai-ramai di jalan raya untuk menjatuh kerajaan secara kasar dan paksa! 

Red Bean Army atau dalam bahasa Cina (Ang Tow Peng) kini sudah dikesan,  Ang Tow Peng ini umpama kongsi-kongsi gelap DAP! Menghina Duli Yang Maha Mulia Raja kita, Menghina agama kita, menghina bangsa kita, bagaimana kita perlu bertindak berdasarkan sejarah di atas dan hala tuju mereka hendak menjatuhkan kerajaan di atas jalanan???

Apakah ini balasan yang diberikan kepada Tanah Melayu?


1 comment:

  1. Setuju! Susu dibalas tuba, kita yang baik hati menerima mereka...sekarang mereka nak 'makan' kita balik.

    ReplyDelete