Tuesday, September 30, 2014

Pingat Emas Wusyu Ditarik Balik: Atlet Ambil Dadah atau Makan Ubat Cina?


Aiyaaa sulah kepoh satu dunia bila atlet Wusyu negara; Tai Cheau Xuen dituduh mengambil dadah di temasya Sukan Asia 2014 sampai itu atlet disingkirkan penyertaannya di Incheon, pingat emas yang menang sudah kena ditarik balik maa.

Menteri Belia dan Sukan; Khairy Jamaluddin Abu Bakar juga amat-amat terkejuz dan melagui itu sampel air kincing atlet membabitkan amalan 'Chain of Custody (CoC)

Apa itu CoC aaa...wa tatak paham? 

Difahamkan, sampel air kencing beserta ampat sampel lain diambil pada pukul 5.06 petang (waktu Korea) 20 September lalu di lokasi acara wushu dan hanya dibawa keluar dari situ pada pukul 7.15 malam (hari yang sama), untuk dibawa ke Doping Control Command Centre (DCCC).

Tambah Khairy, dokumen CoC itu menunjukkan sampel itu tiba di DCCC pada jam 11.10 pagi (waktu Korea) dan beranggapan ia adalah pada 21 September 2014 memandangkan tiada tarikh dicatatkan pada sampel berkenaan.

"Sampel itu terus dibawa ke Institut Sains dan Teknologi Korea (KIST) dan tiba di makmal institut berkenaan pada 1.29 petang (waktu Korea).

"Catatan tarikh yang tidak disertakan menimbulkan keraguan dan tanda tanya berhubung perkara itu berikutan ia mengambil masa kira-kira 16 jam berada dalam simpanan iaitu dari lokasi perlawanan ke DCCC. Rekod penyimpanan dalam peti sejuk jika pihak terbabit berbuat demikian juga tidak direkodkan," 

Khairy berkata, timbul persoalan lebih jelas apabila menerusi pertemuan kedua bersama panel disiplin temasya itu yang dipengerusikan oleh Tayyab Ikram, mereka mengemukakan dokumen CoC berkenaan yang secara jelas sudah dipinda, berbeza dengan butiran yang diterima secara rasmi sebelum itu. 

"Versi dokumen yang dipinda itu juga tidak pernah dikemukakan kepada pihak kontinjen negara," 

Tegas Khairy lagi, Malaysia akan mengemukakan rayuan kepada pihak tertinggi iaitu Jawatankuasa Ad Hoc Court of Arbitration in Sport-CAS di Incheon untuk mempertimbangkan perkara ini demi menjaga hak dan kepentingan khususnya kepada atlet Wushu negara. 

"Kita tidak mempunyai sebarang sebab untuk mempersoalkan pengambilan sampel berkenaan ataupun kesahihan analisis oleh KIST, tetapi persoalannya adalah tentang kepincangan proses CoC yang tidak dijawab dengan sebaiknya oleh panel itu," katanya.

Waa jawab aaa...

Aiyaaa...lebih baik lujuk Lim Guan Eng maaa...mungkin itu atlet ada makan ubat cina maa kasi tahan macam itu PPS maa. Bila kena tahan sama itu polis, Lim kasi tau itu PPS ala guna ubat cina kasi kuat badan mau jaga dan londa malam-malam maa.

Aiya lagi mau kasi tau ka?


Posted on 5:38 PM | Categories:

Friday, September 26, 2014

AHLI PAS TANYA LIM GUAN ENG SIAPA DIA SI PENGKHIANAT?

GUAN ENG : WHO IS THE TRAITOR?


GUAN ENG : WHO IS THE TRAITOR?

The Chief Minister of Penang, Lim Guan Eng, has proved time and time again that he is not only unpatriotic, but a traitor as well.

During the Selangor mess he called the four PAS exco members traitors. What was it they did that was so traitorous? Oh, that’s right, they didn’t give up their positions and make way for PKR and DAP. It appears that Guan Eng is a fool. Did he not realize that if they had given up their positions, Khalid would have had the right to choose new members? And after the shit way that PKR and DAP treated him do you really think he would choose from their bunch? No. He would have chosen UMNO members. Probably, for no other reason than to spite Guan Eng and his band of fools.

By the way Guan Eng, who the hell are you to be pointing fingers and calling people traitors? Ladies and Gentlemen if you want to know what a REAL traitor looks like go on Google images now and type Lim Guan Eng. Yep, there’s your traitor. Did you know that when he went to Singapore, UK, China, and Taiwan Guan Eng gave talks? In those talks he constantly put down our country.Lim Guan Eng stated that Malaysia’s economy would never grow that by the year 2019 we would be bankrupt. He wasn’t condemning the politicians or the government, but the people of Malaysia with that statement. He was saying that Malaysia would never grow. We would never become better. In fact we would be worse. And you know what…we will become worse if we keep supporting unpatriotic, vile, traitorous bastards like him to ‘lead’ us. Wake up Malaysia. It’s time to face the facts and realize that the man that we had put our hopes on, is nothing more than a faithless loser.

In Singapore in 2011, you ridiculed the state of Johor, labeling Johor as the most unsafe place. Do you have to lie and ridicule your own tanah air, aren’t you a traitor?

In 2013, in Taiwan, you urged investors not to come to Malaysia and again, you ridiculed Malaysia. Your DAP MPs demonstrated in Taiwan, urging Taiwan investors not to come to Malaysia. Now, aren’t you and your party traitors?

You did the same in Hong Kong in 2013. You ridiculed Malaysia’s GTP saying that it was unachievable, what cheap thrill do you get from all these unpatriotic behavior?

Guan Eng, it seems that you simply love Singapore, Taiwan and Hong Kong where you choose to lambast your own country from there….special links with these countries is it…so who is the traitor? The four past Excos or is it you and the DAP?

Also, as the leader of DAP, shouldn’t you keep a tighter control on your bloody MPs? For example, that idiot Kuching MP Chong Chieng Jen who took to twitter to voice his objections against playing the national anthem in the cinemas. As a Malaysian he should have been proud to hear his national anthem playing. The fact that he was upset by it begs the question; where do your loyalties lie? Then again Guan Eng wouldn’t have called the Kuching MP out anyway because he was guilty of the same disrespect. At an event in Johor Guan Eng blatantly refused to respect the national anthem by standing up. 

What in the bloody hell is going on? Since when was standing up for the national anthem a big sin? Was he not taught basic respect? Even when another country’s national anthem is playing he would have to stand out of respect, but he can’t respect his own country?


I have another word of advice for Guan Eng and the DAP; PAS is always consistent in its stand. We never agree with the BN formula but we are never traitors. The real bloody traitor is you, Guan Eng and DAP. 

Guan Eng, don’t try to teach PAS how to conduct politics. We are more matured than you and the DAP. When PAS was formed, you were not yet born, when PAS was active in national politics, you are the naked fool child running around in your napkins, don’t ever tell us what to do. We practice matured politics not stupid racial street politics like you do. Don’t ever dream or think you can speak down to us….GROW UP CHILDISH GUAN ENG.



Posted on 2:43 PM | Categories:

BILA BABI BENG @ CINABENG ALVIN MEROYAN....TAK KUDIS PUN


Hahaha kali ni babibeng Alvian kaki ngesek bebas meroyan lagi di US. 

Dia kutuk beberapa pemimpin negara.

Dia kutuk dan desak mansuhkan Akta Hasutan supaya kaum babibeng bebas untuk menghina sesiapa saja yang bernama melayu, Islam dan Raja.

Dasar pendatang pemakan telur babi memang perangai macam tu.


Rasanya tak perlu pihak polis atau interpol nak susah-susah cari babibeng ini.

Babibeng hanya berani di luar jer....setakat jadi keyboard warrior bolehla...bila berdepan dengan polis mengecut habih kerandutnya.

Kami desak supaya pihak NGO hantar petisyen ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Jabatan Imigresen, SPR, Wisma Putra, Jabatan Peguam Negara dan KDN supaya babibeng ini digugurkan kewarganegaraannya dan hilang segala keistimewaannya sebagai rakyat Malaysia.

Menurut hukum dan undang-undang apabila seseorang memohon suaka politik dari sesebuah negara asing bermakna dia tidak lagi berminat menjadi warganegara dan rakyat di negara asalnya. Maka bolehlah kerajaan sesebuah negara itu melucut dan menyahtaraf kewarganegaraannya secara automatik atau perintah mahkamah.

Lepas tu kalau dia masih lagi menghina Malaysia di luar negara biarkan saja pihak berkuasa di Amerika Syarikat ambil tindakan ke atasnya kerana melakukan kegiatan subversif.

Biar dia tahu bagaimana jadi pendatang haram di bumi Amerika. 

Ko minta belas ihsan Amerika tetapi dalam masa yang sama ko cuba burukkan nama Amerika hingga menjejaskan hubungan baik diplomatik KL -Washington.

Tak ke bodoh piang namanya...

Tu lah makan babi lagi.



Baca juga;

Posted on 1:22 AM | Categories:

Wednesday, September 24, 2014

Blogger Seks Cinabeng Mohon Suaka Amerika...Nak Simpan Jadi Warganegara Lagi?@KDN@Wisma Putra@SPR


Blogger seks tersohor pujaan DAP dan Anwar; Alvin Tan, 26 kini dilaporkan berada di California, Amerika Syarikat melarikan diri memohon jaminan suaka politik dari US kononnya untuk mendapatkan perlindungan politik dari parti kuku besi UMNO.

"Saya sedang sibuk memulakan kehidupan baru di sini (U.S.A), sementara menanti keputusan suaka saya. Saya berada di sini untuk mendapatkan perlindungan politik daripada parti kukubesi, UMNO," katanya kepadanya Channel News Asia ketika ditemuramah menerusi Facebook.

Alvin Tan, 26 dan pasangannya, Vivian Lee, 25, telah dibicarakan tahun lepas untuk tiga pertuduhan di bawah Akta Tapisan Filem, Akta Hasutan dan Kanun Keseksaan.

Kedua-duanya yang dikenali sebagai Alvivi, masih lagi berhadapan dengan dua tuduhandi bawah Akta Penapisan Filem dan Akta Hasutan kerana 'Ucapan Ramadhan' yangtelah disiarkan di blog mereka tahun lepas.

Posting tersebut mengandungi perkataan, 'SELAMAT BERBUKA PUASA (DENGAN BAK KUT TEH... WANGI, ENAK, MENYELERAKAN)' dan telah diletakan di atas imej-imej pornografik mereka.


Sebelum ini, bekas kekasihnya telah menawarkan diri untuk menjadi peneman berbayar pada harga RM1300 sejam. (gersang le teww...)

Alvin Tan cukup yakin, dia akan status suaka politik dari Amerika Syarikat.

"Jabatan Negara Amerika Syarikat telah mengeluarkan laporan Hak Asasi ke atas Malaysia pada 2014 yang turut menyentuh kes saya sebagai pencabulan hak kebebasan bersuara Internet," katanya lagi.

Eloklah cinabeng ini berambus dari Malaysia dari pendakwaannya asyik bertangguh-tangguh. 

Pihak Kementerian Dalam Negeri, Imigresen dan Jabatan Pendaftaran Negara sila pastikan cinabeng ini dilucutkan hak kewarganegaraannya. Mohon batalkan pasport rasminya, mansuh dan nyahtarafkan kad pengenalan birunya. 

Pihak Kedutaan dan Perwakilan Malaysia di Washington, New York dan Los Angeles sila pastikan cinabeng ini tidak melaporkan diri di Kedutaan dan Pejabat Perwakilan sebagai rakyat Malaysia semata-mata untuk mendapatkan hak mengundi sebagai rakyat Malaysia.


Cinabeng ini tiada lagi semangat cintakan Malaysia....lebih  baik dia berambus ke negara yang dia boleh bebas melakukan aksi seks tunggang terbaliknya.

SPR sila batalkan kelayakkannya sebagai pengundi berdaftar setelah dia dilucutkan hak kewarganegaraannya.

SKMM pun tolong block facebook dan blog cinabeng ini dari terus memasuki Malaysia dan merosakkan rakyat di negara ini.

Biarkan cinabeng ini di sana. Tak payah sibuk-sibuk nak balik Malaysia lagi. 

Tak perlu nak suruh pihak Interpol buru cinabeng lahanat ni. Buang masa nak bawa balik ke Malaysia. Lucutkan saja kerakyatannnya sebagai rakyat Malaysia. Biar dia menjadi pelarian 'persona non grata' di Amerika tu.

Lagi elok kalau cinabeng ini mengoyakkan sendiri pasport Malaysianya dan membuang kerakyatan seperti yang dilakukan oleh 'rakan-rakan cinabengnya' di Taiwan, Australia, Amerika, New Zealand, United Kingdom dan Kanada.

Balik Malaysia pun nanti kena hukum, tak boleh bogel-bogel ngeseks bebas lagi. Lebih baik dok kat Amerika.

Cinabeng bertopengkan iblis ini pernah menghina agama Islam pada bulan Ramadhan, bulan paling suci untuk umat Islam dan kemudian menyalahkan UMNO!!!

Makahai lu...

Ini semua hasil ajaran DAP dan Anwar Ibrahim. 

Kedua-duanya minah 'gersang' cuba menghancurkan negara dengan idea bebas mereka


Posted on 6:10 PM | Categories:

Tuesday, September 16, 2014

KEADILAN UNTUK TBH: TAHAN PASPORT RONNIE LIU

SIAPA SEBELAH TBH YANG KERISAUAN ITU?
Hari ini Kerajaan telah melakukan langkah mengejut apabila memberikan keadilan kepada keraguan keputusan terbuka mahkamah koroner dengan membuka semula kes untuk siasatan semula.

DAP terkejut! Ronnie LIu sangat-sangat terperanjat kerana dalam fikirannya kes Teoh Beng Hock sudah ditutup!

Kita jangan lupa dalam masa yang sama ada perlakuan rasuah yang mesti SPRM juga melengkapkan siasatannya. Kerana 
pembangkang hanya lihat satu pihak sahaja sebagaimana biasa. Hanya inginkan mana-mana yg berpihak kpd mereka sahaja.

Jangan buat benda Magic, dengan kematian TBH tiba-tiba semua maklumat yg didapati dari komputer dia turut mati.


Kenapa Ronie Liu tidak disiasat? Kenapa surat-surat arahan Ronnie Liu semasa menjadi Exco Selangor tidak disiasat dan tiada tindakan? 

Kerajaan Selangor sendiri pernah menyiasat Ronnie Liu dan Tee Boon Hock berkata “Dia memberitahu bahawa kesemua surat sokongan yang dia tandatangani untuk tujuan (sokongan) kontrak dilakukan atas arahan Liu,” (TMI) Benarkah Tee Boon Hock menyalahguna kepala surat Exco Ronnie Liu untuk mendapatkan konttrak-kontrak kerajaan negeri kepada 16 kroni Ronnie Liu, atau Ronnie Liu sendiri yang memberi kebenaran? 

Bagaimana dengan Ean Yong Hian Wah? Dia bersihkah?

Adakah maklumat di dalam Laptop dan Handphone TBH tidak boleh dikemukakan ke Makamah kerana pemilik telah mati??? Ajaib Ajaib Ajaib, Magic Magic Magic.

Berikan kepada kami menyiasatnya, berikan HP dan No HP TBH kami tahulah nak buat macamana untuk dapatkan semula maklumat di dalamnya? Bukan susah pun, daripada membiarkan DAP asyik menyalahkan Kerajaan dan mencuci tangan sahaja, orang Cina pun mahu tahu kebenarannya? Orang Cina pun mahu tahu DAP cakap betul kah cakap kelentong? 

Amacam? Kami pun menerima banyak emel dari pembaca Cina mahu tahu perkara yang sebenarnya? Mereka pun ragu-ragu kepada DAP?
Posted on 7:30 AM | Categories:

Sunday, September 14, 2014

IDRIS JALA LAGI

APAKAH KAMU PAKAR UNDANG-UNDANG?
AYAT-AYAT HASUTAN AZMI SHAROM

Prof Madya Dr Azmi Sharom (Dr Azmi) was charged on 2nd of October 2014 under section 4(1)(b) of the Sedition Act 1948 and Section 4(1)(c) as the alternative charge.

On 21st August 2014,  Dr Azmi, when asked by the Malay Mail reporter  about the steps that should be taken by PKR in solving the MB Selangor crisis has commented as follows:

“You don’t want a repeat of that, where a secret meeting took place. I think what happened in Perak was legally wrong. The best thing to do is do it as legally and transparently as possible. The open spectacle of a no confidence motion would leave Khalid no choice but to resign from his post and possibly call for the dissolution of the state Assembly”.

OFFENCES UNDER SEDITION ACT
A person is said to commit an offence under Section 4(1)(b) of the Sedition Act when he utters any seditious words.

An offence is also said to be committed under Section 4(1)(c) of the Sedition Act when a person prints, publishes, sells, offers for sale, distributes or reproduces any seditious publication.

Under Section 2 of the Sedition Act, seditious has been defined as ‘when applied to or used in respect of any act, speech, words, publication or other thing qualifies the act, speech, words, publication or other thing as one having a seditious tendency.’
  
Section 3(1)(a) of Sedition Act
Section 3 (1)(a) states as follows:
“A seditious tendency is a tendency- ..o bring into hatred or contempt or to excite disaffection against any Ruler or against any Government..”

When Dr Azmi mentioned that a “secret meeting took place”, he was indirectly alleging that there was a sinister motive in the meeting and that it was improperly conducted, not transparent and the Sultan was abusing the process of law. In addition, when he stated “You don’t want a repeat of that”, it strengthened the point that the meeting was improper and wrong.

When a person believes that the Sultan has conducted or has been involved in actions which are beyond the law, it can cause hatred or may excite disaffection against the Sultan. In the case of Dato Seri Ir Hj Mohammad Nizar Bin Jamaluddin v Dato’ Seri Dr Zambry bin Abdul Kadir (Attorney General intervener) [2010] 2 MLJ 285, it was explained that the reason of conducting the meeting was due to the Sultan’s intention to satisfy himself that the 31 members of the State Legislative Assembly had lost confidence in the then Menteri Besar and to check on the status of the 4 members of the State Legislative Assembly of Perak regarding their voluntariness to support Barisan Nasional.

Thus the utterance of those words by Dr Azmi falls within the meaning of “seditious tendency” under section 3(1)(a) of the Sedition Act 1948. In addition, by uttering those words, Dr Azmi was also questioning the prerogatives, powers and jurisdiction of the Sultan as provided under the Perak Constitution which words fall within the meaning of a seditious tendency under section 3(1)(f) of the Sedition Act 1948.

Section 3(1)(c) of Sedition Act
Section 3 (1)(c) states as follows:
“A seditious tendency is a tendency- ..to bring into hatred or contempt or to excite disaffection against the administration of justice in Malaysia or in any state..”

When he mentioned “I think what happened in Perak was legally wrong” he was indirectly referring to the judiciary (“administration of justice”)as the decision had been made by the Federal Court.

In the case of Lim Guan Eng, High Court ruled –
         “Adalah diperhatikan tertuduh dipertuduh menghasut terhadap dua komponen pentadbiran keadilan di negara ini iaitu pendakwaan dan kehakiman. Pendakwaan meliputi penyiasatan, penangkapan oleh penguatkuasa undang-undang seperti polis dan arahan serta keputusan Pendakwa Raya.”

Therefore, when he mentioned those words, he had criticized the decision made by the Court by saying it was ‘illegal’ whereas the Constitution issues arise in Perak had been decided in the Federal Court as in the case of Dato Seri Ir Hj Mohammad Nizar Bin Jamaluddin v Dato’ Seri Dr Zambry bin Abdul Kadir (Attorney General intervener) [2010].

In that case, the court ruled that the Sultan had acted within his authority according to Article XVI(6) of the Perak Constitution which states:

“If the Menteri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the legislative Assembly, then, unless at his request His Royal Highness dissolves the legislative Assembly, he shall tender the resignation of the Executive Council.”

Since the Perak Constitution issue was settled and decided by the Court, any remarks criticizing the decision will be considered as contempt against the administration of justice.


Section 3(1)(f) of Sedition Act

Section 3 (1)(f) states as follows: “A seditious tendency is a tendency- to question any matter, right, status, position, privilege, sovereignty or prerogative established or protected by the provisions of Part III of the Federal Constitution or Article 152,153 or 181 of the Federal Constitution.”

In the case of PP v Karpal Singh [2012], the court has classified the words uttered by Karpal Singh as having seditious tendency under Section 3 (1)(f) for  the following reasons:

“Dalam perkataan-perkataan responden dalam sidang akhbarnya, secara inti patinya responden sebenarnya bercakap tentang dua perkara pokok:

1. Tindakan DYMM Sultan Perak memecat Dato Seri Nizar di abwah perkara 16(6) Perlembagaan Negeri Perak dan

2. Tindakan Baginda melantik Zamri sebagai Menteri Besar Perak yang baru

Sama ada disukai atau tidak, adalah jelas bahawa kedua-dua perkataan pokok tersebut  adalah mengenai atau menyentuh kuasa dan prerogative DYMM Sultan perak. Lantaran itu jika perkataan-perkataan responden itu terbukti mempunyai kecenderungan bagi mempersoalkan apa-apa perkara, hak,taraf, kedudukan istimewa atau prerogative DYMM Sultan sebagai raja, yang ditetapkan atau dilindungi oleh Perkara 181 Perlembagaan Persekutuan, maka perkataan-perkataan reponden itu mempunyai kecenderungan menghasut di bawah Seksyen 3(1)(f).”

Similarly in this case, by saying “I think what happened in Perak was legally wrong”, Dr Azmi has directly questioned the powers of the Sultan of Perak which have been conferred under Article 181 of the Federal Constitution and Article 18(2)(a) of the Perak Constitution.

Article 181 of Federal Constitution provides: “(1) Subject to the provisions of this Constitution, the sovereignty, prerogatives, powers and jurisdiction of the Rulers and the prerogatives, powers and jurisdiction of the Ruling Chiefs of Negeri Sembilan within their respective territories as hitherto had and enjoyed shall remain unaffected.”

Under the Perak Constitution, DYMM Sultan Perak has the discretion as follows:

“His Royal Highness may act in his discretion in the performance of the following functions (in addition to those in the performance of which he may act in his discretion under the Federal Constitution) that is to say the appointment of Menteri Besar.”

Therefore, when the powers of the Sultan have been clearly stipulated and well established, Dr Azmi by saying ‘what happened in Perak is legally wrong’ was clearly questioning the Sultan’s prerogatives protected under the law.

On top of that, at the time Azmi Sharom uttered the words, the crisis in Selangor relating to the MB’s appointment has been the highlight of public interest. Be that as it may, the backdrop and surrounding of the case when the word was uttered must also be considered. In PP v. MARK KODING, Mohamed Azmi J held:

“From the judgment of the Federal Court in the Reference pertaining to this case, it was held that whether or not the Accused’s speech as contained in Appendix ‘X’ was seditious within the Act will depend, firstly, on a reading of particular parts of it, secondly, on a reading of it as a whole, and, thirdly, on consideration of the context in which it was made.”

FREEDOM OF SPEECH
Article 10 provides for freedom of speech, assembly and association. It is also noted that the rights conferred are not absolute and are restricted only to citizens.

Every citizen has the right to freedom of speech and expression. But Parliament may by law impose restrictions it deems necessary or expedient in the interest of the security of the Federation or any part thereof, friendly relations with other countries, public order or morality and restrictions designed to protect the privileges of Parliament or of any state Legislative Assembly or to provide against contempt of court, defamation or incitement to any offence.

The court in Public Prosecutor v Ooi Kee Saik clearly differentiated between  freedom of speech and when the speech turns into sedition:

“A line must therefore be drawn between the right to freedom of speech and sedition. In this country the court draws the line. The question arises: where is the line to be drawn; when does free political criticism end and sedition begin? In my view, the right to free speech speech ceases at the point where it comes within the mischief of s 3 of the Sedition Act. The dividing line between lawful criticism of Government and sedition is this — if upon reading the impugned speech as a whole the court finds that it was intended to be a criticism of Government policy or administration with a view to obtain its change or reform, the speech is safe. But if the court comes to the conclusion that the speech used naturally, clearly and indubitably, has the tendency of stirring up hatred, contempt or disaffection against the Government, then it is caught within the ban of paragraph (a) of s 3(1) of the Act. In other contexts the word 'disaffection' might have a different meaning, but in the context of the Sedition Act it means more than political criticism; it means the absence of affection, disloyalty, enmity and hostility. To 'excite disaffection' in relation to a Government refers to the implanting or arousing or stimulating in the minds of people a feeling of antagonism, enmity and disloyalty tending to make government insecure. If the natural consequences of the impugned speech is apt to produce conflict and discord amongst the people or to create race hatred, the speech transgresses paras (d)–(e) of s 3(1). Again para (f) of s 3(1) comes into play if the impugned speech has reference to question any of the four sensitive issues – citizenship, national language, special rights of the Malays and the sovereignty of the Rulers.”

Even though Section 3(2)(b) of the Sedition Act 1948 stipulates that the act of pointing out error or defects in any Government or Constitution as by law established is permitted, but such act or speech must not question in respect of any matter, right, status, position or prerogative of DYMM Sultan.

In the case of Madhavan Nair v PP (1975), Chang Ming Tat J. held that:
“This is the law as its stand today. Even a cursory reading of the law must show that in respect of those issues enumerated in paragraph f of Section 3(1) of the Sedition Act, the same issue spelled out in clause 4 of Article 10-the so called sensitive issue-questioning of them even for the purposed of pointing out errors or defect in the Constitution which would by Section 3(2)(b) save all other seditious tendencies would not safe this particular one”

In conclusion, considering the surrounding circumstances and statements as a whole, the words uttered by Dr Azmi have a seditious tendency within the meaning of section 3(1)(a), 3(1)(c) and 3(1)(f) of the Sedition Act 1948.


Posted on 4:46 PM | Categories:

KEADILAN UNTUK TEOH BENG HOCK: 7 SEBAB, RONNIE LIU LU MAU LARI MANA?

RONNIE LIU, LU NAK LARI KE MANA?
Sambungan...http://mymassa.blogspot.com/2014/09/keadilan-untuk-teoh-beng-hock-saksi.html

Orang yang terakhir bertemu Teoh Beng Hock ialah Bekas Councillor Kajang Mr. Tan di dalam tandas di Bangunan Plaza Masalam Shah Alam !

Seorang saksi mendengar Mr Tan meninggikan suara, menengking-nengking, menjerit-jerit kepada Teoh Beng Hock dalam toilet itu. 

Persoalan Pertama, Mahkamah mestilah memanggil dua saksi ini dan meminta Mr. Tan memberitahu kepada Mahkamah apakah yang ditengkingnya? Kenapa dia marah sangat kepada Teoh Beng Hock? Adakah dia bercakap mengenai Bil-Bil, Resit-Resit dan pembayaran-pembayaran?

Kepada Semua Peguam, pertanyaan kami, kenapa kamu tidak highlight pertengkaran itu? Kenapa kamu sembunyikan adegan pertengkaran itu? Adakah kamu sengaja menyembunyikan fakta kepada Mahkamah?

Kata orang putih, "So, if Teoh Beng Hock driven to suicide - Tan should be the prime suspect becouse he was last to see Teoh Beng Hock. Also it can't be regarded as death in detention becouse after SPRM's officer finished investigating TBH, he decided to stay inside the building. He don't want go out from the building. He's look very-very afraid"

Perkara Kedua, Kenapa Teoh Beng Hock takut keluar??? Kerana dia takut gangster-gangster DAP sedang menunggu di luar bangunan bukan???. CCTV patut menyerahkan gambar-gambar samseng-samseng itu kepada pihak polis dan Mahkamah!

Ketiga, kenapa Peguam-peguam tidak hightlight masalah Psikiatri Teoh Beng Hock? Panggil Majikan lama dia Syarikat Akhbar Cina tahu masalah psikiatri Teoh Beng Hock dan mereka nampaknya menyembunyikan hal ini kerana takut orang Cina marah kepada mereka!!!

Dan Keempat, kenapa Ronnie Liu kelam-kabut dan ketakutan yang amat sangat mencari telefon bimbit Teoh Beng Hock pada hari mayat Teoh Beng Hock dibawa ke mortuary? 

Kelima, kenapa peguam-peguam tidak hightlight maklumat-maklumat dalam Handphone dan Laptop Teoh Beng Hock pada masa itu?. 

Dan Keenam, kenapa girlfriend Teoh Beng Hock ketika itu tidak terikut-ikut rentak DAP buar roadshow? Sudah tentu kerana dia tahu  sesuatu! Dia tahu DAP bukannya jujur! Dia tahu DAP menipu dan menyembunyikan maklumat! 

Dan Ketujuh, sejak kematian Teoh Beng Hock hingga ke hari ini DAP telah mengumpul dana beratus ribu ringgit malah berjuta ringgit. Ada sesiapa pernah dengar atau baca dalam suratkhabar berapa jumlah dana sebenar yang telah dikumpul? Ada sesiapa pernah siasat ke mana wang itu disalurkan? Ada sesiapa boleh bentangkan? 

Kesimpulannya, DAP ialah DAP penipu dan pendusta. Tak percaya? Kamu boleh tanya bekas setiausaha sulit Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang yang telah diugut oleh samseng-samseng DAP sehingga ke hari ini!

Pepatah lama orang China menyebut, "kamu adalah pemakan tahi sehingga kamu menjadi ketua". 

Maksudnya, selagi kamu di bawah DAP selagi itu kamu salah, kamu kalah, kamu bodoh, kamu sial dan barangkali juga patut mati seperti Teoh Beng Hock kerana lebih baik kamu satu mati daripada DAP mati!". 

Posted on 8:00 AM | Categories:

Friday, September 12, 2014

TEOH BENG HOCK MATI, SIAPA YANG BERKEPENTINGAN DAP ATAU SPRM?

Yang Mana Satu Kroni Company Ronnie Liu ?
APABILA kes Teoh Beng Hock (TBH) didedahkan semula, persoalannya siapakah sebenarnya yang berkepentingan untuk melihat TBH terbunuh.  SPRM atau DAP?. 

APABILA kes TBH dibuka semula orang yang paling ketakutan sekarang ialah DAP, Lim Kit Siang dan Ronnie Liu. Sebab itulah Lim Kit Siang mematikan politik Ronnie Liu supaya orang ramai melupakannya kerana kaitannya dengan kematian TBH! Kata pepatah lama orang Cina, "jangan simpan tangan kiri, kalau tangan kanan penuh kudis"!

Kamu tidak percaya? Sekarang mari kita tanya "Mr. Tan" dan Ronnie Liu, kenapa TBH ditengking dalam bahasa Cina sebelum TBH dikatakan jatuh dari tingkat atas bangunan! Saksi yang mendengar pergaduhan TBH dengan samseng DAP dalam Toilet itu masih hidup!

1. Apa yang ditengkarkan? 
2. Siapa tengking siapa? 
3. Pasal apa tengking-menengking? 
4. Kenapa bergaduh dan tengking-menengking di dalam Toilet?
5. Adakah TBH diugut oleh samseng-samseng DAP?
6. Kenapa selepas pertengkaran TBH ditemui mati?
7. Orang Melayukah yang tengking TBH? Orang Indiakah yang tengking TBH?
8. Adakah berkenaan Resit-Resit dan Bil-Bil tuntutan tanpa kerja?
9. Kenapa DAP merehatkan, mendiamkan dan membunuh politik Ronnie Liu, selepas kematian TBH?
10. Kenapa saksi yang mendengar pergaduhan dalam Toilet disembunyikan? Adakah dia diugut bunuh?
DAP
Kesimpulannya, DAP lah penipu dan pembelit membuat cerita palsu dengan menjadikan SPRM sebagai mangsa dan mengubah pula senario dengan menjadikan isu TBH sebagai isu perkauman. 

Sebenarnya Sebenarnya Sebenarnya kematian TBH ialah isu rasuah besar-besaran DAP dan DAP mengambil jalan mudah membunuh TBH untuk menyelamatkan DAP! 

Kata pepatah lama orang Cina, "jangan simpan tangan kiri, kalau tangan kanan penuh kudis"! Maksudnya untuk menyelamatkan Satu Badan (DAP), kalau satu orang banyak bikin susah, orang kedua juga mesti dikorbankan. TBH sudah mati, Ronnie Liu pun mesti buang jauh-jauh, kalau tidak mati pun kasi mati dia punya politik!

Bersambung Pendedahan Kaunselor Tan yang mendengar Pergaduhan TBH dengan samseng-samseng DAP di dalam toilet...

Resit-Resit DAP tahun semasa silalah baca semula di http://t4tbh.blogspot.com/
Posted on 8:04 AM | Categories:

Tuesday, September 9, 2014

SAIFUDDIN ABDULLAH MACAM SI KUDUNG MENDAPAT CINCIN

SIAPAKAH BEROK MENDAPAT BUNGA?
Komentar YB Datuk A. Rahman Dahlan, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang juga Ahli Parlimen dari Kota Belud, Sabah ke atas bekas Ahli Parlimen Temerloh yang tewas, Datuk Saifuddin Abdullah sangat menyentuh minda patriotik saya. Kami sama-sama dari Sabah dan terserlah bahawa Datuk Rahman Dahlan memiliki semangat patriotik dan kasih kepada negara yang lebih tinggi berbanding Datuk Saifudin Abdullah.

Kalaulah orang Sabah lebih hebat jati dirinya kepada Malaysia, berbanding mantan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi itu, anda boleh bayangkan betapa malu malah bencinya kami kepada orang seperti ini. Menyeru orang berpatriotik diri sendiri tidak nampak, kerana bagi saya jika kamu tidak boleh berfikiran sebagai seorang negarawan(bertatanegara), tidak jelas nilai ‘national interest’ malah seperti kebudak-budakan yang baharu memanjat tangga simpati politik, orang Sabah kata kamu jenis orang ‘tiada skul’ (tiada sekolah).

Sejak kebelakangan ini, semua orang tahu bahawa Majlis Peguam sering menyokong apa yang kita lihat seperti perjuangan kebebasan mutlak, kebebasan human right, kebebasan menukar agama, kebebasan amalan lgbt dan sebagainya. Mereka seperti Berok mendapat Bunga bilamana mendahului Kerajaan kononnya merekalah yang diamanahkan menyiapkan draf undang-undang untuk menggantikan Akta Hasutan dan mengaku pula telah diserahkan kepada Menteri di Pejabat Perdana Menteri, Nancy Shukri. Si Saifudin Abdullah pula tumpang semangkok hidung tak muncung pipi tersorong-sorong!

Majlis Peguam bagaikan si Kudung mendapat Cincin kerana tidak tahu malu. Mereka berbangga-bangga dengan draf mereka itu, lalu menghebahkannya di laman web mereka kononnya draf Undang-Undang Keharmonian Nasional yang mereka drafkan adalah yang terakhir dan kononnya akan menjadi Rang Undang-Undang yang akan digunapakai oleh pihak Kerajaan. Persoalannya, sejak bila kerajaan memberi mereka elaun dan tugasan untuk menyediakan Rang Undang-Undang? Apa perbezaan Draf dengan Rang? 

KERAJAAN NAFI
Dalam hal ini, YAB TPM TS Muhyiddin berkata beliau belum pun membaca Draf undang-undang yang dikemukakan Majlis Peguam. 

Lihatlah Majlis Peguam betul-betul tidak ada rasa malu malah menghebahkan kepada rakyat kononnya mereka diberi tanggungjawab oleh kerajaan untuk menghapuskan Akta Hasutan walhal TPM sendiri menafikannya.

Malah, YAB TS Muhyiddin Yassin menasihatkan rakyat agar tidak terkeliru atau terpengaruh dengan cadangan yang dikemukakan itu kerana ia bukan Draf undang-undang yang dimuktamadkan oleh kerajaan. 

"Draf undang-undang kerajaan hanya dibuat oleh Jabatan Peguam Negara berpandu pandangan kabinet selepas mengambil kira pandangan semua pihak".  

"Buat masa ini belum ada sebarang keputusan muktamad daripada kerajaan sama ada untuk menghapuskan akta itu dan diganti dengan akta baharu atau meminda akta sedia ada," kata TS Muhyidin Yassin.

Tetapi bagi kita, tiada yang menghairankan kepada Majlis Peguam ini kerana mereka telah sekian lama menunjukkan jati diri mereka pro kepada pembangkang. Sudahkah kamu membaca tulisan Tun Abdul Hamid Mohamad di sini, mantan Ketua Hakim Negara betapa jelek dan buruknya sikap Majlis Peguam yang mempergunakannya untuk mengiakan tindakan mereka suatu masa dahulu.

Ada orang berkata kepada saya, Majlis Peguam ini kelihatannya semua terpelajar tapi mereka sebenarnya sangat bodoh kerana tidak memiliki pemikiran national interest. Samalah juga seperti Datuk Saifudin Abdullah kelihatan sangat bodoh dengan pandangan-pandangan kontranya kepada kerajaan.
AKTA HASUTAN DI SINGAPURA
PEGUAM-PEGUAM SINGAPURA
Peguam-peguam di Singapura nampaknya lebih bijak kerana mempertahankan kerajaan mereka supaya mengekalkan Akta Hasutan dan ISA untuk menjamin keselamatan rakyat dan negara Singapura. Mereka lebih bersifat negarawan, faham hidup bertatanegara dan faham konsep keutamaan kepada negara. Kebodohan sesetengah peguam dalam Majlis Peguam Malaysia ialah mereka tidak dapat membezakan antara kepentingan negara dengan kemahuan politik.

Kesimpulannyamudah, Kerajaan tidak patut mengambil pandangan mereka yang tidak ada national interest, buta sejarah dan lebih memenuhi kepentingan parti pembangkang. Sebaliknya, kerajaan  lebih baik mendengar pandangan-pandangan daripada pakar-pakar perundangan dan sejarah negara yang lebih berkaliber, patriotik dan dan memiliki jati diri yang jelas kepada negara.

Sebagai orang Sabah, saya sangat malu mempunyai seseorang seperti Datuk Saifudin Abdullah di dalam Malaysia. Saya sarankan Datuk Saifudin Abdullah dihantar ke Kursus Perdana anjuran mana-mana agensi/NGO untuk mendalami world view yang betul mengenai kepentingan Akta Hasutan kepada negara. Kursus-kursus mengenai konsep mengutamakan kepentingan negara juga boleh diikuti di pusat kenegaraan China, Jepun dan Korea.

Kebodohan sesetengah pihak di dalam Majlis Peguam, juga Datuk Saifudin Abdullah kerana dia seolah-olah tidak mengetahui bahawa Akta Hasutan bukannya mengenai institusi diraja dan kedudukan istimewa Melayu atau mempertahankan mana-mana kerajaan. 

Akta Hasutan ini sangat jelas untuk mencegah dan mengawal rakyat Malaysia tidak kira Melayu, Cina, India dan sebagainya supaya tidak berlaku lagi tragedi seperti rusuhan 13 Mei 1969. Akta Hasutan tidak juga digunakan kepada mana-mana agama dan kepercayaan mereka. Sesiapa sahaja yang didapati memulakan niat untuk merosakkan keamanan negara dan keselamatan rakyat Malaysia, maka Akta Hasutan adalah jawapan yang paling tepat selepas ketiadaan ISA. Ianya jelas adalah langkah-langkah pencegahan.
MAJLIS PEGUAM ATAU SAIFUDDIN?
TIDAK TAHU MALU
Benar kata Datuk A. Rahman Dahlan bahawa perbuatan Datuk Saifuddin Abdullah yang berkata bahawa Draf Undang-Undang Harmoni Nasional yang ditulis oleh Majlis Konsultatif Perpaduan Negara (NUCC) dengan bantuan Majlis Peguam kononnya bakal menggantikan Akta Hasutan sebagai perbuatan tidak masuk akal. 

Datuk Saifudin Abdullah dan Majlis Peguam bukan sahaja mendedahkan sesuatu yang belum pun dibincangkan di peringkat kerajaan malahan telah mendahului suara rasmi kerajaan. Barangkali kerana Saifudin tidak pernah menjadi Menteri Penuh yang tidak perlu menghadiri mesyuarat Kabinet maka dia menunjukkan kebodohannya yang sebenar.

Betul kata Datuk A. Rahman Dahlan, siapa dia Saifuddin Abdullah dan Majlis Peguam dan NUCC untuk mengumumkan kandungan draf itu kepada umum?

Mereka hanya diberi mandat untuk menerima, mendengar dan membincangkan cadangan-cadangan dan buah fikiran pihak-pihak yang berkepentingan dalam perbincangan tertutup dan selepas itu, mereka dikehendaki untuk menyerahkan rumusan mereka kepada pihak kerajaan untuk diteliti, diperhalusi dan dibincang. 

Sungguh Nampak kebodohan Datuk Saifudin Abdulllah apabila mengatakan bahawa Draf Undang-Undang yang ditulis oleh NUCC dan Majis Peguam itu adalah dokumen Draf Undang-Undang yang akan diangkat ke parlimen. Kerajaan tidak akan berbuat begitu kerana kerajaan akan juga mendengar pandangan daripada pihak selain dari NUCC mengenai cadangan Akta Harmoni Nasional ini sebelum membuat keputusan rasmi.

Selepas itu barulah, pihak Peguam Negara akan menDraf Rang Undang-Undang itu untuk diangkat ke mesyuarat kabinet dan selepas itu dibawa ke parlimen untuk dibahas dan diundi. Jika Rang Undang-Undang Harmoni Nasional belum lagi dibentang dalam mesyuarat kabinet, mengapa Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam serta NUCC pandai-pandai membicarakan isi kandungan deraf rang undang-undang mereka itu di dalam media. Inilah yang dikatakan seperti Berok mendapat Bunga, tidak tahu malu.

Saya bersetuju bahawa tindakan Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam tidak adil dan salah dari segi prosedur. Ianya akan mengelirukan rakyat dan boleh dianggap tidak beretika kerana mereka tidak mempunyai mandat untuk meluahkan isi kandungan cadangan mereka itu kepada umum melalui media massa. 

Oleh itu, kepada Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam berhentilah merujuk kononnya cadangan mereka itu sebagai dokumen terakhir yang akan diangkat ke parlimen. Yang akan menentukan bentuk terakhir dokumen rang undang-undang itu ialah Jemaah Menteri. Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam tidak boleh mendahului kabinet Malaysia.

Datuk Saifudin, sedar dirilah kamu, bahawa kamu bukan Menteri juga bukan siapa-siapa pun? Kamu patut bersimpati dengan tragedi yang sedang menimpa isteri DS Anwar Ibrahim di Selangor, berilah cadangan kamu dalam isu itu? Kamu sedarilah kamu tewas kerana rakyat sudah tidak mahukan kamu lagi, kamu sudah outdated, janganlah kamu anggap diri kamu sebagai pemimpin transformasi yang lebih sudu daripada kuah!

Kepada Majllis Peguam, kamu kembalilah kepada tugas asal kamu, silalah tadbir dan urus peguam-peguam supaya mereka mematuhi etika guaman. Sedarlah bahawa kamu sebagai Majlis Peguam tidak ada pun dalam mana-mana peruntukan penubuhan kamu bertanggungjawab untuk membuat undang-undang negara.Janganlah kamu menjadi hidung tak mancung pipi tersorong-sorong.

ABU AS-SYIFA'
KOTA KINABALU, SABAH.

SUMBER
Posted on 7:38 AM | Categories:

Wednesday, September 3, 2014

JOSEPH LIM GUAN ENG DEDAH UBATAN CINA ADA DADAH: PDRM DIMINTA SIASAT SINSEI!


Joseph Lim Guan Eng; Ketua Menteri paling celaka dalam sejarah Pulau Pinang telah mendedahkan rahsia dan pekong bahawa ubat-ubatan Cina mengandungi pelbagai jenis dadah.

Ini dibongkarkan sendiri apabila ditanya mengapa ahli Pee Pee Ass (PPS) ditahan kerana air kencing mereka didapati positif dadah merbahaya.

Oooo patutlah mereka boleh kaya bergenerasi lamanya, rupa-rupanya jual dadah terlarang kepada rakyat dengan berselindung di sebalik kedai sinsei ubat cina.

Patutlah juga banyak bisnes-bisnes ini tak mahu declare dan daftar di bawah GST...takut rahsia mereka terbongkar.


Jadi lepas ni bolehlah Mat Gian dan Mat Pet yang majoritinya Melayu ambil dadah di kedai-kedai ubat cina.

Nak syabu, metaphetamin, estacy, kokain semuanya ada di kedai ubat cina.

So terima kasih Joseph kerana lu sendiri dedah maklumat ini. Tentu LGE ada banyak maklumat tentang bisnes dadah yang berselindung disebalik bisness kedai ubat cina ini, jika tidak sudah tentu beliau tidak berani atau tersasul menyebutnya.

PDRM sila ambil tindakan terhadap pengedar dadah berdaftar ini.
Posted on 10:33 PM | Categories: